miercuri, 3 martie 2010


Incalzirea globala



A. Daca incalzirea globala continua, in 2100 vom avea o noua glaciatiune

Specialistii din cadrul Grupului Interguvernamental pentru Evolutia Climatului (GIEC) s-au intalnit la Paris, pe o perioada de patru zile, pentru a publica mult asteptatul raport asupra dovezilor stiintifice legate de incalzirea globala. Acest raport reprezinta o readaptare a celui din 2001 si este recunoscut de 192 de state membre ale O.N.U.

Cotidianul francez ’’Le Monde’’ a intrat in posesia unei copii a documentului, din care a publicat cateva pasaje.

Referindu-se la informatiile paleoclimaterice, textul anunta o sporire a temperaturii cu circa 3 grade Celsius, pana in 2001, crestere ce poate fi corelata cu modificarile masive ale vremii din perioada glaciatiunilor. Cercetarile indica faptul ca temperaturile medii polare in acea perioada au fost cu aproximativ 3-5 grade Celsius mai ridicate decat cele inregistrate in secolul XX.

’’Media nivelului marilor in perioada ultimei glaciatiuni (circa125 de mii de ani in urma) a fost probabil doar cu 4-6 m superioara decat cea din timpul secolului al-XX-lea, datorata topirii masive a ghetei polare’’, se precizeaza in raport.

Cercetarile arata ca nivelul marilor si oceanelor a crescut considerabil in ultimii 13 ani, iar in acelasi timp, suprafata de gheata si de zapada care acopera cele doua emisfere ale Terrei s-au restrans vizibil.

Un pasaj crucial din noul raport indica faptul ca ’’o schimbare drastica a climei este asteptata daca concentrarile de carbon in atmosfera vor ajunge la 550 ppm (parti pe million), ceea ce ar provoca o crestere a temperaturi cu aproximativ 3 grade Celsius’’.

In studiul publicat in anul 2001, concentrarea de carbon era estimata la doar 480 ppm, in timp ce temperatura era preconizata sa creasca doar cu 1,5 grade.

Incalzire are foarte putine sanse (mai putin de 10 la suta) de a fi sub 1,5 grade, in schimb ’’valorile substantial mai mari de 4,5 grade nu pot fi excluse’’, arata documentul, agravand deci acesta previziune.

B. Încalzirea globala-o moarte lenta, dar sigura

Încalzirea globala a fost in atentia specialistilor de peste 40 de ani, dar pana acum nu s-a luat nici o masura semnificativa. Pana nu demult, oamenii de stiinta au inbratisat ideea ca fenomenul incalzirii globale va cauza schimbari majore si probleme acute in lume, dar in modu l lor de gandire scenariul prevedea ca acestea se vor intampla intr-o perioada cuprinsa undeva intre 50 si 100 de ani si ca abia atunci se vor face resimtite efectele.

Concentratia medie a dioxidului de carbon in atmosfera terestra inaintea erei industriale se situa la nivelul de 280 ppm. Astazi, ea a ajuns la 380 ppm, ceea ce inseamna o crestere de 100 ppm, dintre care 2,6 ppm doar in anul 2005.

Gratie unor analize recente, s-a aratat ca aceasta crestere se datoreza aproape in intregime utilizarii combustibililor fosili in scopul producerii de energie(iar restul provine in mare masura din defrisarea padurilor tropicale, ceea ce duce in cele din urma la eliberarea carbonului blocat in biomasa).

Un alt fapt il constituie cresterea constanta a nevoilor de energie ale omenirii :acestea au crescut cu 15% doar in primii 5 ani scursi de la inceputul secolului XXI, cresterea estimata pana in 2030 fiind de minim 60%.

Concentratia de dioxid de carbon va creste in continuare, iar pentru o stabilizare la un nivel dublu fata de era preindustriala (550ppm) si o crestere a temperaturii medii globale cu’’doar’’ 3 grade este nevoie de o reducere la jumatate a emisiilor actuale de CO2.

C. UE adopta masuri pentru stoparea’’bombei climatice’’

Comisia Europeana a prezentat un nou set de propuneri privind companiile petroliere care vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera rezultate din activitatile de productie, rafinare, transport si ardere a combustibililor. De asemenea, comisia a propus standarde mai stricte privind calitatea motorinei comercializata in blocul celor 27 de state europene, relateaza Reuters.

Reglementarile propuse de Executivul european vizeaza reducerea cu 10% a emisiilor de gaze poluante in intervalul 2011-2020. Astfel, obiectivul Uniunii Europene pentru anul 2020 este scaderea emisiilor de dioxid de corbon cu 500 de milioane de tone.

’’Aceasta este una dintre cele mai importante masuri dintr-un set de initiative noi care trebuie implementate de Comisia Europeana, pentru a combate intr-un ritm mai rapid schimbarile climatice globale’’, a declarat intr-un comunicat comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas.

Propunerile au fost prezentate la interval de cateva saptamani dupa ce Executivul a anuntat ca intentioneaza sa ia masuri pentru reducerea cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in anul 2020, fata de 1990.

Potrivit noilor reglementari privind calitatea combustibililor, continutul de sulf din motorina va fi limitat la zece parti pe million incepand din 2009.

De asemenea, Comisia Europeana sustine utilizarea unui amestec petrolier cu continut de pana la 10% de etanol, in incercarea de a promova consumul de biocombustibili.

D. Încalzirea globala : pact istoric intre’’greii’’planetei

Reprezentantii grupului celor opt state puternic industrializate (G8) alaturi de Brazilia, China, India, Mexic si Africa de Sud, au semnat, joi, la Washington, un acord de principiu privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Documentul este o continuare a’’Protocolul de la Kyoto’’ce urmeaza sa expire in 2012, relateaza BBC News.

Dupa raportul ingrijorator al Natiunilor Unite, care a confirmat fenomenul incalzirii globale, statele puternic industrializate, alaturi de China, India si alte tari in curs de dezvoltare, au decis la Washington ca e nevoie de masuri drastice pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Documentul, la care au aderat si Africa de Sud si Brazilia, deschide drumul pentru un acord international vizand combaterea efectului de sera.

’’Schimbarile climatice reprezinta o problema globala si este obligatia noastra, a tuturor, sa lum masuri conform capacitatilor ficaruia si a responsabilitatilor istorice’’, se afirma intr-o declaratie a Organizatiei Globale a Legiuitorilor pentru un Mediu Echilibrat.

In timpul reuniunii, Statele Unite, China si India, care au refuzat sa adere la protocolul de la Kyoto, au fost in centrul atentiei. Senatorul american republican John McCain a vorbit despre o schimbare de atitudine a Washingtonului fata de incalzirea globala si a cerut Indiei si Chinei sa ia masuri.

’’Sunt convins ca am ajuns la un acord important, iar Congresul american va actiona, cu acordul administratiei de la Washington. Intrbarea este cu cata seriozitate va face acest lucru, dar cu siguranta vom aborda problema in forta la inceputul sesiunii’’, a declarat McCain.

’’In ceea ce priveste China si India, cred ca trebuie sa explice de ce nu adera la protocolul de la Kyoto sau un alt acord international si sa faca la randul lor ceva’’, spune John McCain.

Conform BBC News, reuniunea de la Washington, desi nu a dus decat la un acord de principiu, ar putea fi baza pentru un nou protocol international privind reducerea gazelor cu efect de sera, la care sa adere si statele puternic dezvoltate dar si cele in curs de dezvoltare, care pana in prezent au folosit drept pretext pentru a nu lua masuri faptul ca trerbuie sa accelereze cresterea economica.

E. Încalzirea globala ucide anual 150.000 de persoane

Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatati arata ca schimbarile produse de catre oameni asupra climei Pamantului au ca rezultat moartea anuala a peste 150.000 de persoane si imbolnavirea a cel putin 5 milioane. Cercetatori de la Universitatea Wisconsin-Madison si cei ai Organizatiei Mondiale au descoperit ca fluctuatiile de temperatura influenteaza sanatatea oamenilor in mai multe moduri, printre care cel de raspandire al bolilor infectioase si declansarea de valuri de caldura si inundati, medii propice pentru aparitia bolilor. In mod ironic, s-a descoperit ca locurile care au avut cea mai mica influenta asupra incalzirii globale a planetei au acum cel mai mult de suferit de pe urma temperaturilor ridicate.’’Cei care sunt cei mai putin responsabili si carora le este cel mai dificil sa faca fata emisiilor de gaze de sera ce au dus la incalzirea globala sunt cei mai afectati’’, a declarat autorul studiului, Jonathan Patz. Unul dintre exemple este continentul Africii, care are printre cele mai scazute emisii de gaze de sera, si, paradoxal, tarile de aici sunt printre cele mai afectate de bolile influentate de schimbarile de temperatura.’’Multe dintre cele mai devastatoare boli din tarile sarace, printre care malaria, diareea si malnutritia, sunt extrem de sensibile la schimbarile climatice’’, a declarat co-autorul studiului, Diarmid Campbell-Lendrum. Pe partea opusa a baricadelor, Statele Unite, una dintre tarile cu cele mai ridicate emisii de gaze de sera, nu a ratificat inca tratatul de la Kyoto. Patz si colegii sai au evidentiat obligatia morala a Statelor Unite si a tarilor europene de a reduce factorii ce duc la incalzirea globala .

F. Incalzirea globala duce la distrugerea unor orase

Efectele încalzirii globale sunt dramatice si se produc sub ochii nostri. O asezare din Marea Britanie dispare, înghitita de apele marii. La fel s-ar putea întâmpla în 30 de ani si cu orase mari, cum ar fi Londra.

De secole, satucul din Norfolk a rezistat timpului. Acum, însa, e pe cale sa piarda lupta cu marea. Din cauza încalzirii globale, nivelul marii creste de la an la an si musca, putin câte putin, din coasta.

Procesul de eroziune s-a produs de cinci ori mai repede decât au prevazut specialistii.

Daca nivelul marii continua sa creasca, Blackpool, Great Yarmouth sau Hastings sunt doar câteva dintre comunitatile care risca sa dispara sub ape.

Pericolul planeaza si asupra unor orase mari precum Bristol sau Londra, unde inundatii fara precedent pot distruge sute de mii de locuinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu